SREM KLOB-KOB FEST ŠID 2024: Tradicija, Kobasice i Zabava u Srcu Srema

SREM KLOB-KOB FEST ŠID  predstavlja jedinstvenu proslavu sremačke tradicije kroz kulinarska takmičenja i kulturne događaje. Ove godine, festival će se održati 25. i 26. oktobra i ugostiće posetioce iz različitih zemalja regiona. Ljubitelji dobre hrane i tradicionalnih običaja, imaće priliku da uživaju u domaćim kobasicama, muzici, i bogatom programu koji okuplja porodice, prijatelje i ljubitelje sremačke kulture. Manifestacija nudi kombinaciju autentične gastronomije, muzike, i nezaboravnog doživljaja.

Pregled programa za oba dana SREM KLOB-KOB FEST-a ŠID 2024.

Datum Vreme Događaj Lokacija
25. oktobar 2024. 17:00 Međunarodna konferencija o autohtonim kobasicama Slovački dom
26. oktobar 2024. 10:00 Takmičenje u brzoj obradi mesa Slovački park
11:30 Takmičenje u pravljenju svežih kobasica Slovački park
13:00 Takmičenje u brzom jedenju kobasica Slovački park
14:00 Proglašenje pobednika i dodela nagrada Slovački park
19:00 Koncert tamburaškog sastava „LA BANDA“ iz Novog Sada Glavni trg

 

Table of Contents

Tradicija Festivala

Festival je prvi put održan 2017. godine, s ciljem promocije bogate sremačke tradicije i kulinarskih veština. Manifestaciju organizuje Udruženje građana Sremska Svinjokolja i Kobasicijada iz Šida, uz podršku Opštine Šid, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Kancelarije za Slovake u dijaspori.

Centralni deo festivala posvećen je očuvanju tradicije svinjokolja i izradi domaćih sremskih kobasica. Kroz takmičenja i kulturne događaje, festival svake godine privlači veliki broj posetilaca, kao i učesnike iz regiona, čime se stvara prostor za očuvanje autentičnih sremačkih običaja i proizvoda.

Šid: Zanimljivosti i Okolina

Šid, smešten na krajnjem zapadu Srema, nudi bogatu kulturno-istorijsku baštinu i prirodne lepote. Grad je poznat po Galeriji Save Šumanovića, posvećenoj jednom od najvažnijih srpskih slikara. U neposrednoj blizini nalazi se Fruška gora, poznata po manastirima, vinogradima i restoranima koji nude autentične sremačke specijalitete. Okolina Šida nudi i mogućnosti za planinarenje i obilazak kulturnih spomenika, poput Erdevika i Manastira Privina Glava, čineći ga idealnim mestom za posetioce koji traže spoj prirode i istorije.