10 kuvara najboljih restorana sveta sa Mišelinovom zvezdicom

Imajući više vremena u zatvorenom nego ikad, mnogi od nas koriste priliku da usavrše svoje veštine u kuhinji. Ukoliko ste ozbiljni sa svojim kuvarskim hobijem, onda nema bolje pomoći od saveta najboljih svetskih kuvara. Dovedite vaše kulinarstvo na viši nivo uz ovih 10 kuvara poznatih svetskih restorana sa Mišelinovim zvezdicama.

1. Mirazur

Francuski restoran, koji vodi Mauro Colagreco, nagrađen je prvim mestom u prošlogodišnjih 50 najboljih restorana na svetu, a takođe je redovno uvrštavavan u Elite Traveler Top 100 restorana. Knjiga nudi deep dive u Kolagrekovu gastronomsku viziju i uključuje 65 njegovih najpoznatijih recepata. Takođe se može pohvaliti zapanjujućim fotografijama posuđa, restorana i prelepog okruženja. Čitaoci ne samo da imaju priliku da se ugledaju na jednog od svetskih velikih kuvara, već takođe mogu uroniti u jednu od najneverovatnijih kulinarskih kultura na svetu.

mirazur
photo: Amazon

2. The French Laundry

Thomas Keller je jedan od najuspešnijih šefova fine-dining kuhinje u Severnoj Americi, a The French Laundry je dragulj njegove kulinarske krune. Keller ima sedam Michelinovih zvezdica u mnogim svojim restoranima, a ovo je njegov prvi kuvar. Čitaoce će primamiti očigledna jednostavnost Kellerovih metoda kuvanja, pružajući im privid nade da će možda ponovo stvoriti jela za koja je The French Laundry dobio tri Michelinove zvezdice. Ovaj kuvar, dostupan u potpisanom izdanju, nudi 150 recepata iz French Laundry-ja.

the french laundry
photo: Amazon

3. Gordon Ramsay Quick and Delicious

Daleko više od TV ličnosti, Gordon Ramsay je jedan od najslavnijih kuhara u Velikoj Britaniji, a restoran Gordon Ramsay ponosno se može pohvaliti sa impresivne tri Michelinove zvezdice. Najnoviji kuvar šefa Remzija upotrebljava njegovo kulinarsko iskustvo stečeno tokom slavne karijere da razvije 100 recepata kojima treba 30 minuta ili manje za pripremu, a da se nikada ne ugrozi ukus. U pravom stilu Gordona Ramsaija, Quick and Delicious koristi direktne sastojke bez nepotrebnih dodataka, ali uz njegovu stručnost pretvaraju se u nešto posebno.

gordon ramsay book
photo: Amazon

4. Eleven Madison Park: The Next Chapter

Prethodni pobednik Top 50 na svetu i redovni Top 10 u finalu Elite Traveler Top 100 restorana, Eleven Madison Park je nesumnjivo jedan od najboljih restorana na svetu. Ovaj kuvar je drugi koji je izašao iz njujorškog restorana Daniela Humma, koji uključuje i 30 novih recepata koji odražavaju njegove promenljive jelovnike. Ova verzija, više od kuvara, takođe sadrži brojne priče o uspehu restorana i drugim temama poput nedavne obnove. Tri Michelinove zvezdice, četiri zvezde iz New York Times-a i broj 1. na listi 50 najboljih u svetu. Kroz sve to čitaoci će dobiti i ekskluzivan uvid u rad jednog od najcenjenijih svetskih kuvara.

eleven madison park book
photo: Amazon

5. Noma: Time and Place in Nordic Cuisine

Restoran Noma iz Kopenhagena, doveo je nordijsku kuhinju na globalnu scenu kada je 2010. osvojio prvo mesto na listi 50 najboljih restorana u svetu. Ovaj kuvar nudi uvid u rad genija koji stoji iza nje, Rene Redzepija. Redzepi je opsednut potenciranjem nordijskih proizvoda i trudi se da to uvek naglasi. Hranu je posluživao na kamenčićima koji su se nalazili na istim poljima kao i proizvodi, a voda koju je koristio je došla pravo iz Grenlanda. Kuvar uključuje 90 Redzepijevih recepata.

noma book
photo: Amazon

6. Never Trust a Skinny Italian Chef

Osteria Francescacana je najslavniji restoran u Italiji, koji ga, kao što možete zamisliti, svrstava u red najboljih na svetu. Massimo Bottura je čovek koji stoji iza njegovog izvanrednog uspeha i u ovoj kuvarskoj knjizi iznosi detalje o tome kako je postao jedan od najboljih kuvara sveta. Knjiga sadrži 50 Botturinih recepata, svaki uz inspiraciju, sastojke i tehnike koje stoje iza njih. 

never trust a skinny italian chef
photo: Amazon

7. White Heat 25

Iako je prvi put objavljen 1990. godine, malo je kuvara toliko trajnih kao što je White Heat Marca Pierrea Whitea. U knjizi se spajaju otvoreno mišljenje, dramatične fotografije i klasični recepti koji stvaraju kuvar kao nijedan drugi – baš kao što je i sam Marco Pierre White. Iako je njegov odnos sa Mišelinovim vodičem u najmanju ruku zategnut, Marko je i dalje najmlađi britanski kuvar koji je dobio tri zvezdice za jedan restoran, cementirajući svoj status kao jedan od najboljih kuvara svoje generacije.

white heat 25
photo: Amazon

8. Momofuku

David Chang bio je jedan od najzanimljivijih kulinarskih talenata na svetu kada je njegova debitantska kuvarica Momofuku objavljena 2010. Od tada nastavlja da gradi uspešnu restoransku grupu, ali njegovo originalno mesto ostaje jedno od glavnih kulinarskih odredišta Njujorka. Knjiga daje čitaocima priliku da isprobaju neke od njegovih pionirskih fuzijskih kuhinja. Chang je poznat po mešanju korejskih i azijskih ukusa sa zapadnjačkim tehnikama, što je bilo daleko ispred svog vremena kada se prvi put pojavio 2008. Danas je restoran uspešan kao i nekada i ima dve Michelin zvezde.

momofuku book
photo: Amazon

9. The Big Fat Duck Cookbook

Heston Blumenthal je izgradio uspešnu karijeru mešajući nauku sa sofisticiranim kuvanjem. Britanski kuvar poznat je po svojim intrigantnim kombinacijama ukusa i pionirskim tehnikama. Pomislite na sladoled od dimljene slanine, puževu kašu i liberalnu upotrebu tečnog azota. Njegove neverovatne kreacije dovele su njegov restoran The big fat duck do tri Michelinove zvezdice i prvo mesto na 50 najboljih svetskih restorana u 2005. godini.

big fat duck book
photo: Amazon

10. Le Livre Blanc

Anne-Sophie Pic nije samo vodeća ženska kuvarica na svetu, već i sama po sebi jedna od najboljih na svetu. Pic je nagrađena prestižnim kuvarom godine u prošlogodišnjih top 100 restorana. Anne-Sophie poseduje čak 8 Mišelinovih zvezdica, a ovaj kuvar po vrlo jeftinoj ceni nudi vam uvid u kreativni um ove čuvene kuvarice. 

le livre blanc
photo: Amazon
spot_img
spot_img

Subscribe

Povezane objave

Više od 100 mladih naučnika iz cele Srbije u programu 16. Festivala nauke

U Ekspertinejdžeri zoni Festivala nauke, ove godine učestvuje 110...

4 filma Grete Gervig koje morate pogledati pre filma BARBIE

Nismo sigurni da postoji osoba sa pristupom internetu, a...

Lena Kovačević objavila novi album “Cafe”

Lena Kovačević objavila je novi album pod nazivom "Cafe",...

Ryuichi Sakamoto – sećanje na muzičkog genija Japana

Proslavljeni japanski maestro, koji je preminuo prošle nedelje, ostavio...

Pogledajte trejler za novi film Vesa Andersona, ‘Asteroid City’

Polutajnoviti projekat je dugo bio tajan, ali konačno imamo...